В НБУ розкритикували ініціативу з відмовою від готівки

В НБУ розкритикували ініціативу з відмовою від готівки

Фото: Getty Images Відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива

У центробанку виступили проти відмови від готівки і не планують замінювати її на цифрові гроші.

Відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо в умовах воєнного стану. Про це повідомив Національний банк України на запит видання Економічна правда, зроблений після заяви заступника глави Офісу президента Ростислава Шурми про швидку відмову України від готівки.

«На нашу думку, повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо з огляду на військовий стан. Адже в сучасних умовах громадяни повинні мати доступ до готівковки, щоб мати можливість задовольняти свої базові потреби навіть у разі настання ймовірних критичних подій (блекаутів, військових дій тощо)», — йдеться у відповіді НБУ.

У центробанку нагадали, що відповідно до чинного законодавства, кошти в Україні існують у готівковій та безготівковій формах, обидві з яких є законними платіжними засобами, які приймаються всіма особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Нагадаємо, у Лондоні під час конференції з відновлення України заступник голови ОП Ростислав Шурма заявив, що в Україні обговорюють відмову від готівки.

«Ми це обговорюємо. Ми хочемо бути першою у світі cashless-економікою», — заявив він.

Шурма також висловив думку, що відмова від готівки дозволить подолати корупцію та ухилення від сплати податків, для яких готівка є ключовим елементом.

Економічна правда також нагадує, що «Шурма і раніше виступав за обмеження розрахунків готівкою».

«Зокрема, обговорюючи свою концепцію антикорупційної податкової реформи (відому як «10-10-10″), він не виключав запровадження податку на готівку, або ж заборонукупувати за готівку підакцизні товари», — написало видання.

Джерело