Внаслідок підриву Каховської ГЕС загинуло понад 11 тисяч тонн риби на 10 мільярдів — Події

Внаслідок підриву Каховської ГЕС загинуло понад 11 тисяч тонн риби на 10 мільярдів - Події

Фото: t.me/nexta_live

Внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС та зникнення Каховського водосховища знищено всю рибу — 11,4 тисячі тонн. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в інтерв’ю Forbes, повідомляє прес-служба відомства.

– Після знищення водосховища риба, винесена з потоком води у пониззі Дніпра в межах Херсонської та Миколаївської областей, опинилася на заплавних ділянках суші. Коли вода витекла, то площа суші становила 150 тис га. І поки вона сходила, то забрала з собою рибу та знищила всі 85 рибних господарств, які традиційно здійснювали вилов водних біоресурсів і які були розташовані нижче за течією: 49 у Каховському водосховищі та 36 у Дніпровсько-Бузькій гирловій системі, — додав Сольський.

Загальна сума збитків від прямої втрати та від втрати потомства риб складає 9,8 млрд грн. Глава Мінагрополітики зазначив, що відновлення греблі займе щонайменше сім років. Він пояснив, що кілька років на фактичне відновлення ГЕС ще 2-3 роки знадобиться, щоб вода наповнила дамбу. Після цього буде потрібен час на ремонт та відновлення каналів та систем зрошення, які будувалися у 1970–1990-х роках.

У ніч на 6 червня російські окупанти висадили в повітря Каховську гідроелектростанцію, зруйнувавши машинний зал і саму станцію. У Дніпро потрапили щонайменше 150 тонн машинної олії, а в зоні підтоплення опинилося 80 населених пунктів. З 19 червня на територіях Херсонської, Миколаївської та Одеської областей заборонили купатися та ловити рибу.

Джерело