Підприємство на Хмельниччині вирощує осетрових й лососевих та виготовляє консерви без додавання шкідливих консервантів

Від ікри до товарної риби в півтора-два кілограми минає два з половиною роки. З мальків у відкритих водоймах виживає половина — надто багато мають ворогів серед риб, плазунів та пташок. Так про вирощування риби розповідають у Хмельницькому рибному господарстві, інформує Суспільне.

Працівник Хмельницького рибгоспу Юрій Лисак розповів, що зараз у кожній ванні перебуває приблизно 200 тисяч рибинок товстолоба, білого амура та коропа. Вирощують мальків з ікри. Її запліднюють, після інкубації з неї вилуплюються личинки, підростають та стають мальками. За три тижні їх переносять у ванни. А коли рибинки трохи підростуть та зміцніють, їх перевозять у відкриті водойми.

Також у рибному господарстві є окрема водойма в якій вирощують лососевих та осетрових. Там найчистіша вода через те, що всюди стоять фільтри.

Фінансова директорка рибгоспу Оксана Бакалець розповідає: осетрові та лососеві — не типові для нашого регіону види риб, які могли не прижитися в наших водоймах. Тому, каже, перш ніж їх вирощувати, ретельно готувалися й обраховували видатки на проєкт.

“Якщо це вигідно і для підприємства, то ми завжди відкриті для нових ідей і для створення отаких нових проєктів. Надалі ми плануємо збільшувати штат за мірою збільшення потужностей”, — говорить Оксана Бакалець.

Перших осетрів, куплених на київських фермах, запускали в водойму у 2022 році. Юрій Лисак каже, що від ікри до товарної риби в півтора-два кілограми минає два з половиною роки. З мальків у відкритих водоймах виживає половина, оскільки вони мають надто багато ворогів серед риб, плазунів та пташок.

Працівник виробничого цеху показав бляшані й скляні банки з пробною партією рибних консервів. Це — товстолоб, короп та форель в олії й томаті, печінка щуки й оселедці.

Перший заступник підприємства Андрій Гончаров каже, що будівництво цеху закінчили місяць тому та сім місяців чекали на дозволи Держпродспоживслужби розпочати виробництво рибних консервів.

“Ми виготовлятимемо продукцію для внутрішнього ринку. Перш за все — це Хмельницький і Хмельницька область”, — сказав Андрій Гончаров.

За його словами, до 2025 року більшу частину вирощеної риби планують переробляти.

Поглянути на результати хмельницьких рибників приїхали їхні колеги з Литви. Очільник єдиного в країні громадського об’єднання рибалок та переробників риби Роландас Моркунас каже: у таких областях, як Хмельницька, саме час втілювати економічні проєкти.

“Я думаю, що обов’язково зараз треба це робити й не запізнитися. Тому що війна, звичайно, закінчиться і ви переможете, і не тоді треба починати, а зараз, якщо тільки є можливість. Уже треба готуватися, що будете робити в перший день після війни. Ви йдете в Європейський Союз, там конкуренція дуже сильна, ви повинні підтягнутися”, — каже Роландас Моркунас.

За його словами, і риба, вирощена на органіці, і консерви з неї без додавання шкідливих консервантів можуть стати товаром, з яким Україна могла б увійти на європейський ринок.

Джерело