Росія відкликає гарантії безпеки у Чорному морі

Росія відкликає гарантії безпеки у Чорному морі

Фото: Анадолу Росіяни дають зрозуміти, що не дозволять курсувати кораблям із зерном

Без участі Росії чорноморська ініціатива припиняє своє функціонування з 18 липня, зазначили у МЗС РФ.

Країна-агресор Росія відкликає гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі, а також виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення зернової угоди. Про це повідомив МЗС РФ у понеділок, 17 липня.

«Це означає відкликання гарантій безпеки судноплавства, згортання морського гуманітарного коридору, відновлення режиму тимчасово небезпечного району у північно-західній акваторії Чорного моря та розформування СКЦ у Стамбулі. Без участі Росії чорноморська ініціатива припиняє своє функціонування з 18 липня», – йдеться у повідомленні.

У Росії вкотре повторили свої тези про те, що Захід не виконує нібито обіцяних домовленостей щодо експорту російського аміаку, не перепідключає Россільгоспбанк до системи SWIFT. Загалом Росія висуває п’ять різних умов.

При цьому у Москві допускають поновлення зернового коридору.

«Якщо ж у західних столицях реально дорожать «чорноморською ініціативою», то нехай серйозно замисляться над виконанням своїх зобов’язань та реальним вилученням з-під санкцій російських добрив та продовольства. Тільки при отриманні конкретних результатів, а не обіцянок та запевнень Росія буде готова розглянути відновлення угоди», – додали у МЗС РФ.

Як відомо, сьогодні у Кремлі заявили про припинення дії зернової угоди нібито через невиконання умов. Тим часом на світових біржах почали зростати ціни на пшеницю.

Чорноморську зернову ініціативу уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення мільйонів тонн зерна з трьох українських портів в умовах війни Росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів, її продовжували двічі. Росія неодноразово погрожувала припинити дію зернової угоди і всіляко затримувала рух кораблів.

Джерело