Зеленський запропонував Ердогану та Гутерішу продовжити зернову угоду — 17 липня 2023 :: Донеччина

Президент України Володимир Зеленський надіслав офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Ердогану та Генсеку ООН Антоніу Гутеррішу із пропозицією продовжити роботу Чорноморської «зернової» ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

«Готуємо розмову з паном Генсеком ООН. Позиція України завжди була та буде максимально чіткою: ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу. Якщо купка людей десь там у Кремлі вважає, що вони нібито мають право вирішувати, чи буде їжа на столах у різних державах: Єгипті чи Судані, Ємені чи Бангладеш, Китаї, Індії, Туреччині, Індонезії, світ може показати, що шантаж не дозволено нікому», — сказав Зеленський у відеозверненні 17 липня.

За його словами, «з першого дня повномасштабної агресії Росія зруйнувала вільне мореплавство до Чорного та Азовського моря. Росія била ракетами і дронами нашими портами, зерновими терміналами, навіть елеваторами била».

Зеленський зазначив, що минулого року світ відреагував правильно на російську загрозу продовольчій безпеці — разом із Туреччиною та ООН ми запустили Чорноморську «зернову» ініціативу.

«Її результати промовисті: майже 33 мільйони тонн агропродукції було експортовано до 45 держав світу. 60% обсягів пішли до країн Африки та Азії. Зокрема, це Алжир, Туніс, Лівія, Єгипет, Кенія, Ефіопія, Сомалі, Судан, а також пішли і до Китаю, і до Індії, і до Бангладешу, до Індонезії, до Пакистану, Іраку, Лівану, Ємену», — перерахував. Зеленський.

Окрім експортної, Україна запустила і гуманітарну ініціативу «Зерно з України». До неї приєдналися 34 держави-донори.

За його словами, угода щодо експорту зерна — це угода з Туреччиною та ООН — «залишається чинною».

Загалом, за даними Спільного координаційного центру, за час роботи «зернового коридору» з початку серпня 2022 року з України було експортовано 32,86 млн тонн агропродукції.

Уточнюється, що всього з українських портів вийшло 1004 судна, у тому числі 8 у липні, 38 у червні, 33 у травні, 64 у квітні, тоді як пік був зафіксований у вересні-жовтні минулого року – відповідно 178 та 180 суден. При цьому з початку травня із зернової угоди через позицію російської сторони виключено найглибоководніший український порт «Південний».

Кількість інспекцій на вхід у червні впала до 22 з 40 у травні, 54 у квітні та 89 у березні, хоча у вересні минулого року їх було здійснено 186.

В результаті експорт у липні становив 0,29 млн тонн, у червні — 2,02 млн тонн та у травні — 1,33 млн тонн порівняно з 2,79 млн тонн у квітні та 3,93 млн тонн у березні.

Чорноморську зернову ініціативу уклали у Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України та Туреччини. Її суть у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів: «Чорноморська», «Одеси» та «Південного» в умовах війни Росії проти України. Контролювати вантажі та судна розпочав створений Спільний координаційний центр (СКЦ) за участю представників України, Туреччини та РФ.

Також 22 липня у Стамбулі РФ та ООН підписали меморандум про взаєморозуміння щодо експорту російської сільгосппродукції терміном на три роки, одним із пунктів якого були російські гарантії безпеки судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

Ініціативу було укладено на 120 днів і її продовжували двічі, востаннє 18 березня. Однак якщо Україна заявляла, що її продовжили на 120 днів, то Росія стверджувала, що всього на 60 — до 18 травня, і наполягала на розблокуванні роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса та знятті всіх санкцій при торгівлі російською агропродукцією та добривами.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган 17 травня повідомив, що «зернова ініціатива» продовжить роботу ще два місяці, що пізніше підтвердив генсек ООН Антоніу Гуттереш.

17 липня РФ заявила про припинення дії «зернової ініціативи» та розформування СКЦ.

Джерело