10 січня – День домочадців, або Різдвяний м’ясоїд: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна позичати або віддавати борги, інакше весь рік буде фінансово нестабільним.

День домочадців — традиційна сімейна дата, що відзначається десятого січня. В православних сім'ях в цей день члени сім'ї збиралися разом, щоб посидіти за вечерею і поговорити. Було прийнято приділяти якомога більше уваги родичам, разом займатися домашніми справами, допомагати в господарстві. Цей день повинен служити зміцненню родини. Будь-які сварки і конфлікти були під забороною, старі образи між родичами забувалися. Вважалося, що будь-яке бажання сім'ї, загадане десятого січня, неодмінно здійсниться. Для цього достатньо було піти в центр міста на Червону гірку, вбити в землю стовпчик і прив'язати до нього стрічку з думкою про заповітне бажання, інформує Ukr.Media.

Друга назва дня — Різдвяний м'ясоїд. На початку року зазвичай починався забій домашньої худоби. На вечерю в М'ясоїд обов'язково подавалися різні м'ясні страви. Саме в цей день дозволялося почати вживати м'ясні продукти після довгого посту, який дотримувалися всі православні християни напередодні Різдва. М'ясоїд — час галасливих і пишних весіль, оскільки закінчення посту дозволяло урізноманітнити стіл і влаштувати пишні гуляння.

Побутувала прикмета, що, якщо в М'ясоїд взяти сіль, заговорити її і посипати нею сімейну вечерю, то весь наступний рік пройде в мирі та злагоді.

Існували і природні повір'я — якщо погода буде безвітряною, майбутнє літо принесе багатий урожай; якщо сіль в будинку несподівано відволожиться, то бути поганій погоді.

Цей день не є святковою датою, але був улюбленим жителями Русі. У М'ясоїд прийнято приділяти увагу не тільки сім'ї, а й сусідам — люди ходили один до одного в гості, проводилися веселі ігри, а в центрі міста шуміли ярмарки.

Прикмети в М'ясоїд

  • Кішка весь день проспала — скоро прийде тепло, весна буде ранньою.
  • Собака на снігу заснула, а не в будці — чекайте негоди і снігових бур.
  • Білизна не хоче сохнути — в році трапиться великий урожай льону.
  • Горобці цвірінькають під дахом — скоро прийде тепла пора.
  • Якщо день сніговий і хуртовина завиває, то очікуйте дощового літа.

Источник