Ключові бої йдуть на Бахмутському напрямку — в районі Кліщіївки-Андріївки-Курдюмівки

Ключові бої на Сході відбуваються на Бахмутському напрямку, зокрема, в районі населених пунктів Кліщіївка — Андріївка — Курдюмівка.

Про це повідомила в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” заступниця міністра оборони Ганна Маляр, передає Укрінформ.

“Ключова задача ворога — це зупинити наше просування і ключові бої тривають у районі Кліщіївки-Андріївки-Курдюмівки, якщо ми говоримо з вами про Бахмутський напрямок. І там розгортається основний театр дій на Сході”, — сказала вона.

За її словами, на Сході ворог використовує приблизно 400 тисяч снарядів на тиждень, що у розрахунку на один день становить близько 60 тисяч.

“Тобто це суцільна стіна з обстрілів, яку долають наші Збройні сили і попри це там просуваються”, — зазначила Маляр.

Вона розповіла, що Бахмутський напрямок протягом минулого тижня був успішним, оскільки ЗСУ щодня просувалися вперед на південному фланзі.

“Там ми маємо біля чотирьох квадратних кілометрів звільнених. Якщо в цілому говорити про Бахмутський напрямок, то там звільнено близько 35 квадратних кілометрів”, — уточнила заступниця міністра.

Водночас на північному фланзі Бахмутського напрямку тривають бої за позиції без принципової зміни положень обох сторін.

“Ворог чіпляється за кожен сантиметр і не хоче віддавати зайняті ним позиції”, — наголосила Маляр.

За її словами, загалом у Бахмуті ворог “знаходиться у пастці і його маневреність там обмежена нашими ЗСУ”.

Заступниця міністра оборони додала, що протягом минулого тижня ворог намагається просунутися на Сході.

“Тут вони розширювали свої напрямки, які були з початку року — Лиманський, Бахмутський, Мар’їнський — і вже більше тижня намагаються наступати на Куп’янському напрямку, але їм не вдається там просуватися. Натомість тривають гарячі бої і на Куп’янському напрямку. Протягом минулого тижня вони намагалися витіснити наші підрозділи за бар’єрний рубіж річки Оскол, але нічого не вдалося”, — розповіла вона.

Маляр уточнила, що на Лиманському напрямку ворог намагається витіснити наші війська з району Серебрянського лісу. Наразі там тривають запеклі бої.

На Півдні — на Мелітопольському і Бердянському напрямках — минулого тижня наступальні дії проводилися в районі населених пунктів Новоданилівка, Вербове, Роботине, Новодарівка, Приютне, Мала Токмачка, Вербове, Старомайорське.

“Наші Збройні сили на цьому напрямку займаються розмінуванням, наносять вогневе ураження ворогу і готові рухатися далі”, — прокоментувала Маляр.

Загалом протягом минулого тижня на Південному напрямку українські воїни звільнили 12 кілометрів, що з початку війни становить понад 192 кв. км, розповіла заступниця міністра оборони.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого 2022 року по 24 липня 2023 року ліквідували близько 242 тисяч 620 російських агресорів, і ще 660 осіб — за минулу добу.

Фото: Костянтин Ліберов

Источник