В Україні щонайменше 5% українців інфіковані гепатитом С та 1,5% — гепатитом В.

 

Гепатит — це запалення печінки, як правило, вірусної природи. Втім, окрім вірусів, гепатити також можуть бути спричинені деякими інфекційними і аутоімунними захворюваннями, дією токсичних речовин (алкоголю, наркотичних препаратів), а іноді – ліків.

 

Розрізняють п’ять типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, 90% людей із вірусними гепатитами не знають про своє захворювання.

 

Найнебезпечніші – гепатити В і С, адже вони найчастіше призводять до цирозу та раку печінки. 354 мільйони людей у світі живуть з гепатитом В або С, і кожні 30 секунд хтось вмирає через спричинені цими вірусами захворювання.

 

Як відбувається інфікування і як захиститися від гепатитів?

 

Віруси гепатиту А та Е передаються, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, забруднені фекаліями інфікованої. Наприклад, якщо людина із гепатитом не дотримується гігієни рук і готує їжу для інших. Отже, щоби уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, потрібно дотримуватися правил особистої гігієни, вживати термічно оброблену їжу, добре мити овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип'ятити воду і не пити з відкритих джерел.

 

Найкращою профілактикою гепатиту А є вакцинація. Для забезпечення тривалого захисту протягом 5–8 років потрібні дві дози вакцини.

 

Інфікування вірусами гепатиту В, С і D відбувається через контакт слизових оболонок або пошкодженої шкіри з рідинами організму (переважно кров’ю) інфікованої людини. Це може відбуватися під час незахищеного сексу, медичних і косметологічних процедур із використанням забруднених інструментів (хірургічні операції, стоматологічні втручання, гемодіаліз, татуювання, манікюр тощо); вживання наркотиків; спільного використання індивідуальних засобів гігієни (зубних щіток, лез для гоління тощо). Можливе також вертикальне передавання від матері до дитини.

 

Головний спосіб профілактики вірусного гепатиту В – вакцинація. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, усі діти мають отримати цю вакцину у першу добу після народження (ще у пологовому), а наступні дві дози – у 2 і 6 місяців. Безкоштовну вакцинацію дітей від гепатиту В в Україні запровадили в 2002 році. Українці, народжені до 2002 року, здебільшого не мають захисту від хвороби, однак щеплення можна зробити і в дорослому віці.

 

Вакцини проти вірусного гепатиту С немає, тому, щоби уникнути інфікування потрібно застосовувати бар’єрні контрацептиви (презервативи); користуватися засобами разового (голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення; уникати контакту з біологічними рідинами інших людей; якщо інструмент – багаторазового використання (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо) – належним чином його обробляти та, за можливості, стежити, щоб інструмент пройшов належну обробку.

 

Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3OntOF5

 

Держава забезпечує ефективним лікуванням пацієнтів, яким було встановлено діагноз вірусний гепатит С. Річна кількість курсів препаратів, яка закуповується відповідно до потреб пацієнтів складає щонайменше 13 тисяч. Воно безоплатне для пацієнтів, як і експрес-тести, які можна пройти у свого сімейного лікаря на постійній основі.

 

За інформацією Міністерства охорони здоров'я України.