14 січня – день Святого Василя: історія, традиції та прикмети свята

В день Василя не можна позичати гроші та давати в борг, сваритися і лихословити.

Православні християни 14 січня згадують Кесарійського архієпископа святого Василія Великого. У народному календарі дата називається день Василя, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Василій?

Проживав Василь в IV столітті, мав знатне походження. Отримав прекрасну освіту, навчаючись в Афінах, Константинополі та Кесарії. По завершенні навчання в планах Василя було світське життя.

Але на його подальший шлях вплинула рідна сестра Макріна, яка вела благочестивий спосіб життя і згодом стала ігуменею.

Василь не просто прийняв рішення про аскетичне життя, він покинув міську суєту разом з однодумцями та заснував у Понті подобу чернечій громаді.

В 365 році, повернувшись в Кесарію, отримав сан єпископа. У 370 році був призначений на місце померлого в Каппадокії митрополита. У 379 році Василь відійшов в інший світ.

Які на цей день обряди та традиції?

На Русі Василь вважався головним захисником садів від шкідників. Тому 14 січня обов'язково треба піти в сад, з усіх гілок фруктових дерев струсити сніг або іній, і прочитати замовні слова:

«Як я, раба Божа (ім'я), пухнастий сніг з гілочок зараз трушу, так святий Василій по весні зніме з них всякого гада і хробака».

У день Василя багато колядували, як і напередодні в щедрий вечір. Молодь і дітвора по хатах ходили, співали колядки, бажали всім багатства, миру і добра. До цього дня господині заготовляли багато смакоти та частувань, щоб було чим привітати колядників.

В обов'язковому порядку на стіл подавали страви зі свинини (ковбаси, окорок варений, смажене порося, холодець), адже святий Василь протегує цим домашнім тваринам.

Крім колядок 14 січня було прийнято ще й посівати, тобто діставати з мішечка по жменьці вівса і розкидати його по дому, прославляючи таким чином урожай майбутнього літа. Після такого ритуалу розсипаний овес збирала найстарша жінка в сім'ї і зберігала насіння до весняного посіву.

Вважалося дуже поганим знаком, якщо не пустити в будинок колядників, не дати їм посівати і не віддячити за спів колядок.

Запам'ятайте заборони на день Василя

Не можна сьогодні гроші позичати та давати в борг, лаятися, йти на конфлікт і лихословити. Зате порадувати себе новими речами не просто можна, а потрібно, адже тоді в добробуті та достатку проживете весь рік.

Остерігайтеся сьогодні найважчій порчі

На Русі з цього дня додавалося роботи у знахарів з цілителями. Згідно з народними повір'ями, Господь так радів народженню свого сина, що відкривав у світі всі двері.

Цим користувалася нечисть, пробиралася в людський світ і шастала по землі до Богоявлення (19 січня). Цей період вважається найбільш небезпечним у році, тому що чаклуни з відьмами активізуються і творять найбільше пакості, важких псувань.

У народі вірили, що нечиста сила 14 січня може перетворюватися у тварин, тому собак і кішок, що прибилися до двору, сьогодні не голублять, а женуть геть.

В цей день було заведено готувати печиво у вигляді домашніх тварин — баранчиків, кізочок, свиночок. Вірили, що так можна захистити худобу від напастей.

А для захисту будинку і сім'ї від псування сьогодні проводять такий ритуал:

1. У храмі придбайте три свічки.

2. Коли всі домочадці розійдуться по своїх справах, і ви залишитеся вдома самі (щоб ніхто не заважав і не відволікав в цей момент), візьміть всі три свічки в ліву руку і запаліть їх. Починаючи від вхідних дверей, просувайтеся по периметру всього будинку у напрямку ходу годинникової стрілки.

3. Правою рукою перехрестіться і вимовляйте при цьому змову:

«Я, раба Божа (ім'я), свій дім, поріг і сім'ю заговорюю, і оберіг Господній на них покладаю. Від нечисті та чаклунства вдень і в ночі, від страшної порчі від води, голок та у печі. Хто з поганими намірами до нас зайде, той нехай на себе все псування забере. Мої слова вірні і праві. Язик, ключ, замок. Амінь».

Погодні прикмети на 14 січня

  • У ніч на 14 січня спостерігають за небом: якщо на ньому багато зірочок, значить, майбутнім літом можна очікувати щедрого ягідного врожаю.
  • Восени накачаєте багато меду, якщо у день Василя вранці гілки дерев вкриті густим інеєм.

Источник