США не прийматимуть жодних «червоних ліній» Кремля щодо НАТО – Білий дім

Адміністрація Байдена не прийматиме будь-яких спроб Росії провести «червоні лінії» для розширення НАТО на схід та підтверджує прихильність принципам, що кожна країна вирішує сама, якою має бути її власна безпека.

Про це заявив у понеділок під час телефонної конференції для журналістів високопосадовець адміністрації США, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сполучені Штати незмінно висловлюють підтримку принципам, що кожна країна має суверенне право приймати самостійне рішення, пов’язане з власною безпекою»,- зауважив чиновник у відповідь на запитання, якою буде відповідь США на прагнення Росії добитися «юридичних гарантій» непоширення НАТО на схід, зокрема, в Україну.

Представник адміністрації Байдена підкреслив, що цей принцип закріплений в основоположних документах Альянсу, й до того ж «це є та залишатиметься політикою США в майбутньому».

Водночас він зазначив, що американська сторона готова вести дискусії з Росією щодо відповіді на занепокоєння з обох сторін. «Росію турбує активність НАТО, а НАТО й Америка занепокоєні діями Росії», — пояснив чиновник.

Він нагадав, що подібний діалог відбувався з Москвою ще під час холодної війни, коли був створений механізм для посилення стабільності, а також після цього періоду шляхом функціонування Ради НАТО-Росія, ОБСЄ та інших платформ.

«Отже, наразі немає причин, чому ми не можемо робити це й надалі, однак ми не думаємо, що розмови про «червоні лінії» (з боку Росії – ред.) можуть бути корисними, і як сказав президент (Байден – ред.), ми не будемо діяти за цією логікою, приймаючи будь-чиї «червоні лінії», — підкреслив високопосадовець адміністрації США.

Як повідомляв Укрінформ, переговори у відеоформаті між президентами США і Росії заплановані на 7 грудня. При цьому в Білому домі підкреслили, що висловлюватимуть скоординовані з європейськими союзниками та партнерами меседжі у відповідь на військову активність Росії навколо України.

Источник