Додон в люті, у Молдові російську мову позбавили особливого статусу

Конституційний суд Молдови 4 червня скасував закон, що надавав особливі привілеї російській мові.

Президент Молдови Ігор Додон у Facebook вибухнув шаленим постом про рішення суду щодо російської мови, передає Ukr.Media.

Варто відзначити, що в Молдові закон, який регулював мовне питання, діяв з 1989 року, коли республіка була частиною Радянського Союзу. Природно, російська мова була позначена як офіційна "мова міжнаціонального спілкування".

У понеділок, 4 червня, Конституційний суд Молдови визнав документ застарілим. Найближчим часом парламенту країни доведеться розробити новий документ, який регулює мовне питання.

Експерти висловили впевненість, що це дуже поганий знак для Кремля, який ратує за збереження "російського світу" усередині незалежних держав для надання на них впливу. За фактом, російська мова втрачає свої позиції у Молдові. Зокрема, вже в нинішньому році вона перестане бути обов'язковою для викладання у молдавських школах.

Додон традиційно влаштував істерику щодо рішення Конституційного суду. Він назвав його "антиконституційним" і "антинародним".

"Молдавська мова як державна і російська мова як мова міжнаціонального спілкування — це та формула, на якій була споруджена будівля молдавської державності", — заявив Ігор Додон.