За допомогою цих способів можна позбутися від пестицидів в овочах і фруктах

Засоби для видалення шкідливих речовин.

Сьогодні дуже складно знайти овочі та фрукти, які б не були оброблені різними хімікатами, інформує Ukr.Media.

Основна причина в тому, що вибір органічно чистих фруктів і овочів в нашій країні невеликий, адже велика частина їх імпортуються з теплих країн, де контроль може бути тільки умовним.

Так що ж робити, якщо вам не пощастило жити на півдні і/або у вас немає власного саду? Ось кілька корисних порад, які допоможуть позбутися або хоча б мінімізувати вміст шкідливих речовин.

Багато досліджень показали, що різні методи допомагають видалити пестициди в середньому на 75%. Звичайно, було б здорово домогтися всіх 100%, але, на жаль, це неможливо, бо хімікати проникають глибоко всередину плодів.

Отже, ось 5 способів, які допоможуть зробити овочі та фрукти чистішими.

Ретельне миття

Кращий варіант, звичайно ж — вживати свої фрукти і овочі. Якщо ж це неможливо, постарайтеся знайти і купити свіжі і якісні продукти у місцевих фермерів або знайомих садівників. Також зверніть увагу, що до найбільш часто оброблюваних відносяться такі фрукти і ягоди, як яблука, полуниця, виноград, чорниця, персики і нектарини, і овочі — селера, шпинат, салат, солодкий перець, огірки, картопля і помідори чері.

Якщо ви купили фрукти та овочі в місцевому супермаркеті, перш за все, ретельно вимийте їх під струменем теплої проточної води з невеликою кількістю дуже м'якого миючого засобу для посуду. Дослідники з сільськогосподарської експериментальної станції Коннектикуту виявили, що при ретельному митті продуктів рослинного походження під холодною проточною водою протягом як мінімум 30 секунд кількість залишків пестицидів зменшувалася з 12 до 9. Тим не менш, через широке використання багатьох видів пестицидів у сільському господарстві цього методу, мабуть, недостатньо.

Порада! Що стосується кавунів і динь, то перед тим як розрізати, ретельно вимийте їх теплою водою з милом. Річ у тім, що шкірка є живильним середовищем для мікробів, які, якщо не змити їх, разом з лезом ножа проникають всередину.

Засоби для видалення пестицидів

Як вже говорилося вище, звичайного миття може бути недостатньо, тому візьміть велику миску і замочіть продукти в розчині води і покупного або домашнього засобу для видалення пестицидів.

Сіль

Насипте 1 столову ложку морської солі в склянку води, потім занурте в розчин фрукти або овочі на пів години. Деякі дослідження стверджують, що замочування продуктів в 10% фізіологічному розчині протягом 20-30 хвилин позбавляє їх від більшості найбільш часто використовуваних пестицидів.

Вода з оцтом

Замочування в розчині оцту — ще один відмінний спосіб позбутися від пестицидів, а також видалити шкідливі бактерії, які можуть бути присутніми у свіжій продукції. Як зробити? Налийте 4 частини води і 1 частина класичного оцту у велику ємність/раковину, занурте овочі або фрукти, які хочете очистити, залиште на чверть години. Потім воду злийте, а продукти промийте під холодною водою. Врахуйте, що цей метод не підходить для фруктів і ягід з тонкою шкіркою, таких як чорниця.

Харчова сода

Сода має універсальне застосування, включаючи випічку, боротьбу з печією, прибирання та очищення фруктів і овочів від залишків пестицидів. Просто розчиніть 30 г харчової соди в 3 л води і перемішайте. Занурте продукти на чверть години, а потім промийте водою.

Рецепт домашнього спрею для видалення пестицидів з соди і лимонного соку

  • 1 мл соку лимона,
  • 2 столові ложки соди,
  • 1 склянка води.

Розмішайте, поки сода не розчиниться, потім перелийте в пульверизатор. Обробіть вимиті фрукти і овочі, залиште приблизно на 15 хвилин, потім вимийте чистою водою.

Рецепт домашнього спрею для видалення пестицидів з соди і оцту

  • чашка води,
  • чашка білого оцту,
  • 2 столові ложки соди,
  • за бажанням додайте кілька крапель екстракту насіння грейпфрута (відмінний природний антибіотик).

Все добре перемішайте, вилийте в розпилювач і обприскайте фрукти або овочі. Залиште на 15 хвилин і можете їсти, попередньо вимивши і очистивши шкірку.

Источник