На скільки послабить гривню ескалація конфлікту з РФ » Экономика | Ekonomist

Ескалація конфлікту з РФ будь-якої миті може спровокувати ослаблення гривні до рівня 30-40 грн/$. Про це у коментарі The Page заявив аналітик ЦБТ Максим Орищак, пише Banker.ua.

На думку експерта Центру біржових технологій Максима Орищака, непрямий вплив на курсоутворення в Україні сьогодні спричиняють новини щодо пандемії та її впливу на монетарну політику центробанків світу, а також статистичні дані зі Сполучених Штатів, повідомлення щодо ситуації на ринку нафти тощо.

Значною мірою на українську національну валюту, зазначає аналітик, сьогодні впливає ситуація на українсько-російських кордонах. Ескалація конфлікту з РФ, за його словами, будь-якої миті може послабити гривню до рівня 30-40 грн/$.

Варто зазначити, що торги на міжбанку у вівторок відкрилися зростанням американця до річного максимуму. Курс долара на міжбанківському ринку 18 січня піднявся до рівня, зафіксованого на початку січня 2021 року – 28,36-28,38 грн/$.

Офіційний курс української нацвалюти до долара знизився до 28,12 грн/$.

Євро в продажу у вівторок подорожчав на 7 копійок, і тепер курс валюти становить 32,32-32,34 грн/€.

На світовому ринку долар сьогодні дорожчає до більшості валют, а його індекси ICE та WSJ Dollar Index зросли з початку сесії на 0,1%.

Євро у парі з доларом у вівторок подешевшав до $1,1394 (-0,12%), фунт стерлінгів послабився на 0,1%, опустившись до $1,3634, втрати австралійської валюти склали 0,3%, тоді як до ієни «американець» зріс до позначки 114,84 (+0,18%).

На думку експертів HSBC, валюта США збереже свою силу на тлі зниження темпів зростання глобальної економіки. Аналітики з обережністю ставляться до тези, згідно з якою вплив ФРС уже враховано у ціні долара.

Стратеги ING також прогнозують швидке зміцнення «американця»: на їхню думку, корекція валюти Сполучених Штатів незабаром завершиться, і вона до весни-літа зміцниться до позначки 1,10.

Нагадаємо, раніше Banker.ua повідомляв, що, на думку представників українського бізнесу, середній курс в Україні протягом 2022 року складе 28,15 грн/$. Раніше підприємці, які взяли участь в опитуванні НБУ, прогнозували вартість гривні до долара на рівні 28,50 грн/$.

Источник