Спекулятивний ажіотаж: які висоти буде підкорювати долар » Экономика | Ekonomist

Ринок загалом поки що не на користь гривні — енергоносії дорожчають, аграрії поки що не поспішають активно розлучатися з валютою і лише металурги продовжують розпродувати валюту.

Але цього поки що не вистачає, щоб сформувати суттєве перевищення пропозиції валюти над попитом і остаточно розвернути тренд у бік зміцнення гривні.

Тож регулятору найближчими днями доведеться й надалі витрачати частину ЗВР на гасіння курсових проблем на міжбанку. Особливо у тому випадку, якщо чиновники Нацбанку побояться радикально змінювати облікову ставку і знову чекатимуть дива — не підвищивши її цього разу.

Тоді це призведе до нових проблем на міжбанку щодо поведінки великих місцевих клієнтів і нерезидентів, що позбавляються ОВДП. І які своїми діями на тлі розкручування чергового спекулятивного ажіотажу — знову «поженуть» курс долара до 28,50−28,70 гривень.

Але, НБУ все ж таки підвищить її до 10% річних, хоча це і відносно половинчасте рішення у даній ситуації у зв’язку з інфляційними реаліями та майбутніми діями ФРС США.

Тому ринок повністю залежатиме від відповідей на вищезазначені два питання та поведінки великих клієнтів. Спроби знову «схитнути» курс — продовжаться. І НБУ знову доведеться виходити на торги із відповідними інтервенціями.

Источник