У Грузії відмовились визнати Саакашвілі постраждалим через жорстоке поводження

Прокуратура Грузії не задовольнила визнання експрезидента Міхеіла Саакашвілі потерпілим «через необґрунтованість», водночас дала можливість адвокатам ознайомитись із кримінальною справою.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у поширеній прокуратурою інформації, повідомляє Грузія Online.

Як зазначається, 9 листопада 2021 року Слідчий департамент Служби державного інспектора розпочав розслідування за фактами можливого неналежного поводження щодо ув'язненого Міхеіла Саакашвілі у лікувальному пенітенціарному закладі N18, а також у Горійському військовому шпиталі. Зокрема, за фактами можливої ​​фізичної та словесної образи при переведенні до лікувального закладу N18, цілеспрямованої вербальної агресії та вилучення наручного годинника при переведенні з військового шпиталю до закладу N12.

Слідча служба держінспектора двічі — 9 та 30 грудня 2021 року — детально проінформувала адвокатів Саакашвілі про поточне слідство та про проведені слідчі та процесуальні дії, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кримінальна справа, що існує у провадженні Служби державного інспектора, потребує комплексного та повного розслідування, з цією метою 29 листопада 2021 року прокурором у справі було надано вказівку про проведення слідчих та процесуальних дій, частина яких Службою державного інспектора досі не виконана, зазначається у повідомленні.

У справі призначено комісійну судово-медичну експертизу, яка встановить, наскільки належна медична допомога була надана в період ув'язнення Міхеіла Саакашвілі; призначено психологічну експертизу; за запитаними у справі аудіо-відеозаписами призначено габітоскопічну (портретну), відеоскопічну та інформаційно-технологічну експертизу; а також трасологічну експертизу, відповідей якої слідство на даному етапі не отримало і результати якої є дуже важливими для встановлення обставин.

«Виходячи з цього, до виконання письмових вказівок прокурора, у тому числі до отримання висновків відповідної експертизи та з метою повторної перевірки окремих обставин, що мають значення для слідства, до проведення відповідних слідчих та процесуальних дій, прокуратура не має можливості прийняти у справі будь-яке підсумкове рішення, зокрема, визнати особу потерпілою. З урахуванням викладеного, вимога сторони захисту про визнання Міхеіла Саакашвілі потерпілим не була задоволена через необґрунтованість», — йдеться у заяві прокуратури.

Водночас прокуратура висловила готовність для забезпечення повною мірою прав захисту надати адвокатам, які захищають Саакашвілі, можливість ознайомитися з матеріалами кримінальної справи.

Як повідомлялося, 20 жовтня Саакашвілі офіційно висунули звинувачення в незаконному перетині кордону, яке, за даними слідства, він скоїв 28 вересня, коли таємно прибув до грузинського порту Поті з України на судні, яке перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Стаття за незаконний перетин кордону передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Саакашвілі голодував 50 днів у в'язниці.

Источник